Iskalnik

Brezplačno svetovanje

Pasica

Mnenja strank

 • Zdenka
  Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za brezplačno svetovanje glede moje pogodbe o zaposlitvi in izplačil.

  Read more...

   
 • Zdenka
  Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za brezplačno svetovanje glede spornih postavk in datumov v moji ...

  Read more...

   
 • Vesna Resnik
  Rada bi se zahvalila za hiter, jasen in seveda brezplačen nasvet, ki sem ga dobila od prijaznega ...

  Read more...

   
 • Vesna
  Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za brezplačno svetovanje glede Odpovedi, pohvaliti moram kontaktno osebo ...

  Read more...

   
 • Brigita Sitar
  Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za brezplačno svetovanje glede upokojitve, pohvaliti moram kontaktno ...

  Read more...

Delovno Pravo
Delovno pravo

Delovno pravo

Delovno pravo ureja razmerja med delavci in delodajalci. Je pravna panoga, ki zajema vse delavsko zaščitne norme v posamezni državi (od Ustavnih določil, zakonskih norm, kolektivnih pogodb). Mednarodno delovno pravo ureja konvencije in priporočila, ki veljajo v državi, če so ratificirane.

Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. V delovnem razmerju je vsaka od pogodbenih strank dolžna izvrševati dogovorjene ter predpisane pravice in obveznosti.

Delavec po Zakonu o delovnih razmerjih je vsaka fizična oseba, ki je v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

Delodajalec po Zakonu o delovnih razmerjih je pravna in fizična oseba ter drug subjekt, kot je državni organ, lokalna skupnost, podružnica tujega podjetja ter diplomatsko in konzularno predstavništvo, ki zaposluje delavca na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Manjši delodajalec je delodajalec, ki zaposluje deset ali manj delavcev.

Nudimo informacije in pravno svetovanje na področju delovnega prava. Pokličite 040 30 30 84

 

Add comment


Security code
Refresh

Comments   

 
#15 MARKO 2014-04-27 07:47
Spoštovani!

Zanima me glede porodniške, namreč punca ima datum poroda 13.11.2014 . Prvič je zaposlitev dobila za polovični delovni čas oktobra 2013 in sedaj ima pogodbo do junija. Če je zaposlena samo 9 mesecev ali je upravičena do porodniške 90 % ali kolikor je pač že, ali pa če ji še podaljšajo pogodbo za 3 mesece torej da je zaposlena polno leto kako je v tem primeru? Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore

LP Marko
Quote
 
 
#14 tina 2014-04-22 11:29
Pozdravljena

Naj povem, da sem v zdravstvu zaposlena od leta 1980 kot medicinska sestra z srednješolsko izobrazbo in za nas velja kolektivna pogodba za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter kolektivna pogodba za zaposlene v zdravstveni negi. Dne 06.07.2014 izpolnim pogoj za upokojitev. Dne 10.04.2014 sem prejela obvestilo o odmeri dopusta za leto 2014 v višini 38 dni. V sklepu o prenehanju delovnega razmerja, po moji vlogi, pa je navedeno, da mi pripada sorazmerni del dopusta.

Glede na veljavno kolektivno pogodbo za dejavnost zdravstva in socialnega varstva, mi v primeru nepretrganega dela pri delodajalcu pripada celoten dopust.
Zanima me, ali glede na to, da se mi prekine delovno razmerje 05.07.2014 in bom zaposlena v letu 2014 več kot 6 mesecev, pripada celoten ali sorazmerni del dopusta ter ali se glede na to, da je za delavca bolj ugodna kolektivna pogodba, ne upošteva le to, ne glede na določbe ZUJF-a.

Najlepša hvala za odgovor.
Quote
 
 
#13 Jurij Babič 2013-11-06 14:33
Pozdravljeni,

Na Vas se obračam z vprašanjem iz delovnega prava.
V podjetju kjer sem zaposlen, naš oddelek obratuje v štiriizmenskem oziroma turnusnem delovnem času. Delavec dela tri dni zjutraj po dvanajst ur, sledi tridnevni počitek, nakar nadaljuje z trodnevnim delom ponoči po dvanajst ur, pa spet tridnevni pocitek. Delamo tudi za praznike in konce tedna, odvisno od nasega urnika. Če naš urnik sovpada z praznikom, pač skladno s tem tudi pridemo na delo. V primeru da na praznik ni dela in je podjetje zaprto, moramo koristiti lasten dopust, čeprav je to praznični dan in nam po zakonu plačani dopust pripada. Zanima me, če je navedeni primer skladen z delovnim pravom ali če je to stvar kolektivne pogodbe med sindikatom in delodajalcem.

Hvala za Vaš odgovor

Lep Pozdrav
Quote
 
 
#12 Tina Božjak 2013-09-05 07:21
Pozdravljeni.
V podjetju z več poslovalnicami delam že cca.4 leta. Pred letom in pol sem bila premeščena meni najbližji poslovalnici. kar mi zelo odgovarja saj nimam lastnega prevoza. Včeraj mi je po končanem delavniku poslovodja izročil aneks, za bolj oddaljeno poslovalnico(cc a 1 uro in 15min v eno smer). Aneks sem zavrnila, a področni vodja, ki je tudi moj kadrovnik vztraja, da druge opcije ni. Dva zaposlena bodo tako prestavili drugam in v poslovalnico bodo pripeljali druga dva (izmenjava). Sama ne želim menjati poslovalnice saj imam doma še otroka s posebnimi potrebami, ki sicer hodi v redno šolo, vendar moram zaradi narave njegovega stanja ponj hoditi čim prej. Naj omenim, da imam podogbo za krajši delovni čas (24ur na teden, delam 3x - 4x na teden po 7ur). Sama sem tudi na začetku postopka ugotavljanja, ali imam Aspergerjev sindrom, zaradi česar imam v službi že veš čas težave. Strah me je, da me bodo spet želeli ustrahovati z odpovedjo delovnega razmerja.
Hvala
Quote
 
 
#11 Trina 2013-05-28 11:09
Pozdravljeni! Po končanem porodniškem dopustu sem se vrnila na delo za 6 ur, torej 30 ur tedensko (pravica do skrajšanega delovnega časa zaradi starševstva). Ne glede na vse komentarje nadrejenih, sem se navadila ta svojo nov delovni čas, v katerem opravim svoje delo sama brez pomoči. Me pa zanima, če mi lahko delodajalec dodeli nove delovne obveznosti in naloge, ki so zahtevne in jih v tem času ne bom mogla opraviti. Hvala za vaše mnenje in pomoč.
Quote
 
 
#10 Jožica 2013-02-19 15:00
Pozdravljeni!

zanima me, če je lahko delavec, ki je zaposlen za določen čas sindikalni zaupnik?
Quote
 
 
#9 Suzana 2013-02-01 12:25
Pozdravljeni.

V podjetju sem zaposlena že 13let in v tem čeasu še nisem dobila niti 1x povrnjenih stroškov prevoza na delo. Na delo pa se vozim ca. 40km v eno smer. Zanima me ,če je je to hujša kršitev pogodbe z strani delodajalca in pa če se da te stroške na kakšen način izterjati za nazaj.
Imama pa še eno vprašanje:
Zanima me še, ali je možno da nam je delodajalec poslal za podpisati nekakšnen BOLNIŠKI RED. V njem nam grozi, če se ga ne bomo drželi, z redno ali pa izredno odpovedjo. zgleda nekako takole:
vsak zaposleni se mora pred PRED iskanjem zdravstvenih storitev obvezno javiti na sedežu podjetja najkasneje do 8.30 v dnevo iskanja storitve. Javljanje odsotnosti preko SMS sporočila ali e-maila pa je neverodostojno in se smatra,kot da sporočila ni bilo.Neupošteva nje teh določil pa se smatra kot hujša kršitev in se uvede proti delavcu postopek redne oz. izredne odpovedi.

Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.
SUZANA
Quote
 
 
#8 Andrej 2013-01-25 10:13
Spoštovani! Zanima me, kakšne imam pravne možnosti oz. kaj lahko storim, da prisilim delodajalca, da uredi zadeve...
Od prvega dne , ko sem se zaposlil, mi plačo nakazujejo z 2 do 3 mesečnim zamikom, nikoli ni na datum (np. oktoberska plača bi morala biti nakazana 18. 11.2012, vendar je bila šele 15.1.2013), prispevki se ne plačujejo redno (pokojninsko zavarovanje zamuja za 6 mesecev, ostalo nekoliko manj...)nadur ne plačujejo, lahko se samo koristijo, regres se izplačuje v bonih, ki jih lahko koristimo samo v podjetju kjer sem zaposlen... Vem, da imam pravico do izredne odpovede, vendar ne vem, če se nato lahko prijavim na zavod za zaposlovanje in sem upravičen do nadomestila 6 mesecev?
Hvala za vaš odgovor!
Quote
 
 
#7 pavla 2012-12-11 19:00
POZDRAVLJENI

Zanima me do katerega leta otrokove starosti imam pravico do dela samo dopoldan
Hvala za odgovor
Quote
 
 
#6 Maja 2012-09-23 10:38
ŠTUDIJSKI DOPUST- zaposlena sem v Kliničnem centru-očesna klinika.Poleg dela sem izredna študentka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani.To leto bom obiskovala 2.letnik.V službi sem zaprosila za študijski dopust, vendar so mi ga zavrnil, češ da mi ga ne morejo zaradi neizplačevanja nadurnega dela ter da ni sigurno ali bo prosto delovno mesto za diplomirano medicinsko sestro na očesni kliniki, ko bom končala študij.
Zanima me ali imam pravico pridobiti študijski dopust, čeprav si sama plačujem študij, izobražujem se na istem področju kot ga opravljam, le izobrazba bo višja.Na koga naj se obrnem in koliko dni študijskega dopusta mi pripada.
Prosim za čimhitrejšen odgovor.
Hvala in lep pozdrav!
Maja Demšar
Quote
 

Brezplačno svetovanje

Pasica

Pogosta vprasanja

Vprašanje: Prejel sem odpoved delovnega razmerja iz poslovnih razlogov vendar sem v nelagodni situaciji. Delodajalec mi je obljubil novo pogodbo, vendar...
Vprašanje: Delodajalec je bil glavni izvajalec del v večih podjetjih. Zaradi gospodarske "krize" je večina teh podjetij se ozrla na tuje, kjer so...
Vprašanje: Zaposlena sem v podjetju, kjer delamo v treh izmenah. Do sedaj je bilo vedno tako, da smo vsako leto dobile formularje, da se strinjamo z...
Vprašanje: Prejela sem odpoved iz poslovnih razlogov, vendar mi delodajalec ni podal predhodno nobene namere o odpovedi, delodajalec mi ni ponudil...
  Vprašanje: Trenutno sem zaposlena v podjetju, ki ima poslovne prostore na istem naslovu z še 11 ostalimi nepovezanimi podjetji. Prejšnji teden, sem...

FacebookNazadnje dodano

Najbolj brano

Ključne besede


Narejeno z Joomla!AZZ.

POKLIČI ZDAJ!

Brezplačno svetovanje

040 30 30 84

Vse informacije o delovnem pravu na enem mestu!